Besplatne edukacijske platforme: koje su najbolje?

Besplatne edukacijske platforme: koje su najbolje?

Reading Time: 3 minute

Nakon školovanja tolikih godina, teško je samo prebaciti se u korporativni svijet. Biti okružen iskusnijim ljudima, prilagoditi se normama ponašanja te naviknuti se na sate koje provodi na radnom mjestu.

I da ne govorimo o prolaženju kroz brojne razgovore za posao, pretraživanju svakakvih oglasa te višemjesečnom traženju poslova.

Kao prvi korak, ako ste „friško“ s fakulteta ili srednje škole, zapišite svoje općenite karijerne ciljeve. Kakav suradnik želite biti? Jeste li skloni kreativi ili brojkama? Privlače li vas velike korporacije ili mala poduzeća? Kojoj industriji leži vaša osobnost i vještine? U čemu želite biti bolji?

Postoje mnoga takva pitanja, koja će vam pomoći suziti izbor karijernog puta.

Ako se bojite da se ne možete istaknuti od gomile konkurencije na tržištu rada. Manjak radnog iskustva nadoknadite proaktivnošću.

Pod proaktivnost smatramo iskorištavanje dostupnih edukacija i tečaja koja su vam na raspolaganju.

Besplatne edukacijske platforme

Google certifikati

Google trenutno nudi oko 155 tečaja o temama raznih područja. Od toga, oko 58 tečaja nudi certifikat kojeg možete podijeliti na LinkedIn-u.

Najpoznatiji tečajevi su vezani uz digitalni marketing. Primjerice neki od najpopularnijih besplatnih tečajeva su Google Search, Osnove digitalnog marketinga i Google Analytics. Ali Google nudi besplatne tečajeve iz još raznih područja.

Postoji mogućnost plaćenih Googleovih tečaja. Najpopularniji su Google Project Management, Google IT Support Professional, Google Adwords, Google UX Design Professional i mnogi drugi

Popis svih Googlovih tečaja možete pronaći ovdje.

Photoshop alati

Najpoznatiji Adobe Photoshop se plaća, no na internetu postoji pregršt besplatnih softvera koji imaju vrlo slične funkcije. Ako želite stvoriti vještine u području marketing i dizajna, iskoristite besplatne alate koji vam se nude.

Neki od besplatnih photoshop alata su GIMP, Photo Pos Pro, Pixlr, Darktable, LightZone, Polar

Canva

Canva zapravo nije edukacijska plaforma nego besplatan alat kojeg je vrlo lako savladati. Spominjamo ga jer ga koriste velik broj poduzeća, a vrlo lako se savlada.

Naime, Canva je često korištena za poslove dizajna i marketinga. Također, za izradu životopisa i molba pomoću kojih ćete se istaknuti od drugih. Uz to, možete dizajnirati objave za društvene medije.

Canva je besplatna, ali postoji CanvaPro kao plaćena verzija koja nudi više opcija za dizajn.

Duolingo i Memrise

Vrlo poznate aplikacije pomoću kojih možete brzo naučiti strane jezike na zabavan način. Koristeći vježbe slušanja, kartice za provjeru novih riječi, fraza i rečenica.

Definitivno zanimljiviji način učenja jezika nego onaj klasičan školski način.

Edx

Edx je edukacijska platforma koja je partner s velikim brojem poznatih institucija poput Harvarda, Berkleya i MIT-a. Također, kompanije poput IBM nude vrlo korisna predavanja i edukacije. Na Edx-u su dostupna predavanja od preko 30 tema.

Coursera

Još jedna platforma s raznovrsnim područjima. Odlična platforma za učenje novih vještina te nudi mogućnost certificiranja. Također, omogućava izdavanje legitimnih diploma iz raznih područja.

Code Academy

Platorma koja ima tečaje vezane za učenje programiranja, izrade web stranice te analiziranje podataka. Potpuno besplatna prilika za istraživanje novih vještina i karijernih puteva u području tech industrije.

FreeCode Camp

Jedna od popularnijih platformi koja nudi tečaje o programiranju. Svaki tečaj traje oko 300 sati i korisnici mogu gledati predavanja svojim ritmom. Dodatna pogodnost je što nudi veliki broj certifikata. Edukacijska platforma čije su lekcije osmišljene od strane najpoznatijih eksperata iz tech industrije.

Open Culture i Acadoceo

Ako vas zanima područje umjetnosti, književnosti, kulture i ekonomije, na Open Culture i Acadoceo ćete naći mnoštvo predavanja i materijala s korisnim informacijama.

Naravno, postoje platforme koje nude konkretnu i detaljnu razradu predavanja kao što su Udemy, Campster, Skillshare i Udacity koje se plaćaju. Ali,  ako ste osoba bez iskustva ili netko tko želi biti u toku s industrijom, ne morati davati pozamašne svote novaca kako bi nešto naučili.

Internet i besplatne edukacijske platforme nude mnoštvo informacija te znanja nikad nije manjka.

Naravno da plaćeni tečajevi daju puno konkretnije podatke, ali posljednji besplatni tečajevi iznenađuju svojom kvalitetom, stoga krenite odmah i ‘izbrusite’ svoje znanje!

Za više savjeta kako unaprijediti karijeru, zaprati Zaposlise.hr blog. 

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju