Molba za posao: Kako je ispravno napisati?

Molba za posao: Kako je ispravno napisati?

Reading Time: 5 minute

Trebate li napisati molbu za posao?

Većinu vremena, odgovor je da. Čak i kada poslodavci ne zahtijevaju napisanu molbu za posao, pisanje jednog će vam pomoći da istaknete svoje vještine i postignuća i privučete pozornost stručnjaka za zapošljavanje.

Može pomoći, a definitivno neće škoditi ako svom životopisu priložite pismo molbe za posao.

Ne trebate slati molbu za posao jedino kada je izričito navedeno da to ne radite.

Što je molba za posao?

Molbu (zamolbu) za posao trebate poslati ili učitati sa svojim životopisom prilikom prijave za posao. Dok vaš životopis nudi povijest vašeg radnog iskustva i pregled vaših vještina i postignuća, molba za posao koju šaljete poslodavcu objašnjava zašto ste kvalificirani za tu poziciju i zašto bi vas trebali odabrati za intervju.

Savjeti za pisanje molbe za posao

Pisanje ovog pisma može izgledati kao izazovan zadatak. Međutim, budete li išli korak po korak, uskoro ćete postati stručnjak u pisanju molbi za posao, koje ćete slati uz životopis.

Molba za posao, primjer molbe za posao

Kako započeti pisanje molbe za posao

Prije nego počnete s pisanjem molbe za posao, napravite dobre temelje. Razmislite koje informacije želite uključiti i imajte na umu da je prostor za prenošenje poruke ograničen.

Važno je znati da je molba za posao dokument kojim argumentirate razloge zašto bi vas netko zaposlio. Zato je važno da ne ponavljate informacije iz životopisa.

Umjesto toga, istaknite svoje najrelevantnije vještine, iskustva i sposobnosti.

Analizirajte oglas za posao

Da biste u svoju molbu za posao uključili najuvjerljivije i one relevantne detalje, morat ćete znati što poslodavac želi.

Najvažnije informacije nalaze se unutar oglasa za posao. Posvetite se dekodiranju samog oglasa. Zatim, uskladite svoje kvalifikacije sa željama i potrebama poslodavca.

Uključite svoje najrelevantnije kvalifikacije u molbu za posao

Napravite popis svojih relevantnih iskustava i vještina. Na primjer, ako oglas za posao traži čvrstog vođu, sjetite se primjera kada ste uspješno vodili tim. Nakon što ste napravili bilješke i shvatili što želite istaknuti u svom pismu, spremni ste za početak pisanja molbe za posao.

Smjernice za pisanje molbi za posao

Pisanje molbe za posao specifičan je dokument. Stručnjaci za zapošljavanje i potencijalni anketari (osoba s kojom komunicirate na razgovoru za posao) imaju određena očekivanja o izgledu i prezentaciji molbe, od duljine (ne više od stranice) i veličine fonta do stila i razmaka između slova.

Imajte na umu ove opće smjernice, ali uvijek se držite eksplicitne upute u opisu poslova ili portalu za prijave.

Duljina: Molba za posao ne smije biti duža od jedne stranice. Najčešće se sastoji od tri ili četiri odlomka.

Format i margine stranice: Molba za posao treba biti napisana s razmakom između svakog odlomka. Koristite margine od 1 inča i poravnajte tekst ulijevo, što je standardno poravnanje za većinu dokumenata.

Font: Koristite tradicionalne fontove kao što su Times New Roman, Arial ili Calibri. Veličina slova treba biti između 10 i 12 točaka.

Popis fontova

Izvor: Freepik; Tema: font slova

Što uključiti u svaki odlomak molbe za posao

Postoje i određena pravila za pisanje odlomaka u molbi za posao, od pozdrava do potpisivanja, ali i kako je pismo organizirano. Evo kratkog pregleda glavnih odlomaka jedne dobro koncipirane molbe za posao.

Zaglavlje: Molba za posao treba započeti vašim i kontakt podacima poslodavca (ime, adresa, telefonski broj, e-mail), nakon čega slijedi datum. Ukoliko pišete e-mail, a ne tiskano pismo, uključite svoje podatke za kontakt na kraju pisma, nakon vašeg potpisa.

Pozdrav: Morate se obraćati s ljubaznošću. Najčešći pozdrav je “Poštovani gospodine/gospođo.” nakon čega slijedi prezime osobe.

Tijelo molbe: Zamislite ovaj odlomak kao da ima tri različita dijela.

U prvom odlomku ćete htjeti spomenuti posao za koji se prijavljujete i gdje ste čuli za oglas.

Sljedeći odlomak najvažniji je dio vaše molbe. Sjećate li se kako ste prikupljali informacije o tome što poslodavac traži i kako možete zadovoljiti njegove potrebe? Ovdje ćete podijeliti relevantne pojedinosti o svom iskustvu i postignućima.

Treći i posljednji dio molbe za posao bit će vaša zahvala poslodavcu; također možete ponuditi dodatne informacije.

Zatvaranje molbe za posao: Potpišite svoj e-mail ili pismo s ljubaznim zaključkom, kao što je “Srdačno” ili “S poštovanjem”, nakon čega slijedi vaše ime.

Potpis: kada šaljete ili učitavate tiskano pismo, završite svojim vlastoručnim potpisom, nakon čega slijedi vaše utipkano ime. Ako pišete e-mail, jednostavno uključite svoje utipkano ime, a zatim svoje podatke za kontakt.

Jednostavno oblikovanje molbe za posao pomoću predloška

Preopterećeni ste svim tim zahtjevima za oblikovanje i organizaciju? Jedan od načina da olakšate proces pisanja molbe za posao je korištenje predloška za izradu vlastitih personaliziranih pisama. Posjedovanje predloška može vam pomoći uštedjeti vrijeme ako šaljete puno prijavnih pisama.

Budite sigurni da je svaka molba za posao koje šaljete prilagođena tvrtki i poziciji; nemojte slati isto pismo različitim tvrtkama.

Savjeti za pisanje učinkovite molbe za posao

  • Uvijek napišite molbu za posao. Nemojte napisati samo onda kada oglas izričito kaže da se pismo molbe za posao ne šalje. Što je vrlo rijetka situacija.
  • Čak i ako tvrtka ne traži pismo molbe za posao, ne šteti ga uključiti. No, ako vas ipak zatraže da pošaljete molbu, obavezno točno slijedite upute (na primjer, mogli bi od vas tražiti da pošaljete pismo kao privitak e-maila ili da ga upišete izravno u njihov online sustav za prijavu).

Screenshot portala za prijavu za posao

  • Koristite format poslovnog pisma.  Uključite svoje podatke za kontakt na vrhu, datum i podatke za kontakt poslodavca. Obavezno navedite pozdrav na početku i svoj potpis na kraju.
  • Kroz cijelu molbu usredotočite se na to kako biste koristili tvrtki. Navedite konkretne primjere slučajeva kada ste pokazali vještine ili sposobnosti koje bi bile korisne za posao, posebno one navedene u oglasu ili opisu posla. Ako je moguće, uključite primjere vrijednosti koje ste dali tvrtki.

Važno! Brojčane vrijednosti nude konkretan dokaz vaših vještina i postignuća.

  • Koristite ključne riječi. Ponovno pročitajte popis poslova, vodeći računa o ključnim riječima (kao što su vještine ili sposobnosti koje su naglašene u popisu). Pokušajte uključiti neke od tih riječi u svoju molbu za posao. To će poslodavcu pomoći da vidi da ste uistinu sposobni za posao.
  • Neka bude kratko. Neka vam sadržaj molbe za posao bude kraći od jedne stranice, s najviše četiri odlomka. Vjerojatnije je da će poslodavac pročitati sažeti tekst.
  • Lektorirajte i uredite. Poslodavci će vjerojatno previdjeti prijavu s puno pogrešaka. Pročitajte svoju molbu za posao i, ako je moguće, zamolite prijatelja da ga pregleda. Lektorirajte sve gramatičke ili pravopisne pogreške.

Molba za posao

Ivana Milić
6. Podbrežje 9
10 020 Zagreb
091-555-5555
ivan.milic@emaliadresa.com

Svibanj 23, 2024

Elizabeta Makanec
Stručnjak za ljudske resurse
Voće i povrće d.o.o.
Bencekovićeva 22
10 000 Zagreb

Poštovana gospođo Makanec,

Jako me razveselila vijest koju mi je Vaša kolegica, Tea Pongrac, rekla za radno mjesto administrativnog pomoćnika u vašim uredima u Zagrebu. Dugogodišnja sam korisnica “Voća i povrća” i iskusna administratorica.

Voljela bih pomoći tvrtki da ostvari svoju misiju da zdrave proizvode učini dostupnima kao hrana za dostavu.

U svojoj posljednjoj ulozi administrativnog pomoćnika u “Ljepoti i zdravlju”, napravila sam poslodavcu uštede od više tisuća eura implementirajući honorarnim zaposlenicima sustav samo-zakazivanja sastanaka. Time se korisnicima uvelike smanjio broj otkazanih smjena.

Također, naučila sam web dizajn i kodiranje vremenskih plahtica, te usavršila svoje Excel vještine.

Priložila sam svoj životopis na vaše razmatranje i nadam se da ću uskoro razgovarati s vama o vašim potrebama za tu ulogu.

Srdačan pozdrav,

Ivana Milić
(potpis)

Slanje molbe za posao e-poštom

Kada šaljete pismo e-mailom, navedite razlog pisanja u predmetu poruke:

Primjer predmeta
Predmet: Elizabeta Jolić – mjesto administrativne pomoćnice

Navedite svoje podatke za kontakt u svom potpisu, a ne u tijelu pisma:

Primjer potpisa e-maila:

Srdačno, Elizabeta Jović 

Pročitajte više o molbama za posao na našoj stranici! 

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju