‘Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj za posao?’

‘Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj za posao?’

Reading Time: 6 minute

Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj za posao?

Vrlo vjerojatno ćete se susresti s ovim pitanjem na razgovoru za posao. Potencijalni poslodavac ga može postaviti usred ili na kraju intervjua.

Pitanje je važno jer bi odgovor mogao odrediti vašu razinu interesa na samom početku procesa zapošljavanja.

Djeluje kao jedno od lakših pitanja, no da biste znali odgovor, prvo morate razumjeti sebe profesionalno i privatno.

Tipkovnica, kava i natpis - Otvoreno radno mjesto

Budite spremni objasniti zašto biste željeli raditi u toj tvrtki. Također, zašto vam se sviđa baš to određeno radno mjesto.

Pripremite se za razgovor za posao uz sljedeće strategije!

Čemu služi pitanje “Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj za posao?”

Odgovorom na pitanje  „Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj za posao“ poslodavci pokušavaju dobiti odgovore na ove važne teme:

  • Razumijete li poziciju za koju se prijavljujete?
  • Jeste li zainteresirani za taj posao?
  • Podudaraju li se vaši ciljevi i iskustvo s traženom ulogom?
  • Hoćete li pozitivno doprinijeti tvrtki?

I kada se ispitanici pripreme za prva tri pitanja, vrlo često previde četvrto pitanje. Ostanu zbunjeni, zamuckuju pri odgovoru i tako kvare ukupan dojam. Imajte na umu da poslodavci cijene kandidate kojima je važno smisleno doprinijeti ciljevima tvrtke, a da pritom istodobno unapređuju vlastitu karijeru.

“Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj za posao?” samo je jedan od načina da poslodavac dobije uvid u vašu motivaciju. Pripremite se i na različite varijante pitanja. Važno je unaprijed pripremiti strategiju kako biste ostvarili što bolji dojam.

  • Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj za posao?
  • Čime vas je oglas natječaja za posao privukao?
  • Zašto želite ovaj posao?
  • Zašto želite raditi u našoj tvrtki?

Ljudi sjede za stolom, ilustracija

Sve varijante ovog pitanja zahtijevaju sličan odgovor. U ovom blog članku raspravljamo o najboljim načinima odgovora na ovo pitanje. Tu su i neki primjeri odgovora, a možete pronaći i odgovore koje nikako ne biste smjeli dati.

Kako odgovoriti na pitanje o prijavi

Svakako biste trebali osmisliti odgovor na ovo pitanje koji se odnosi na vaše jedinstvene vještine i kvalitete u odnosu na poziciju. Postoji nekoliko općih koraka koje možete poduzeti dok se pripremate prije intervjua:

Istražite radnu poziciju

Razmišljanje o ovom pitanju prije intervjua dobro će vas pripremiti za nadolazeći razgovor. Važno je da brzo odgovorite voditelju procesa zapošljavanja, jer time pokazujete spremnost na rad i svoj profesionalizam. Kako biste uopće došli do samog odgovora, morate razumjeti odgovornosti radne pozicije.

Važno je da temeljito pročitate i istražite opis posla prije razgovora. Pogledajte sam opis, vrlo vjerojatno je više stavki navedeno u natječaju za posao.

Hoćete li morati komunicirati s kupcima? Jesu li navedene odgovornosti i zadaci vezani uz računovodstvo? Temeljito znanje ovih stavki neophodno je uoči razgovora.

Radi se o znanju koje je ključno za pravilno prenošenje vaših motivacija za obavljanje tog posla. Uz to, tako pokazujete svoje razumijevanje i svoje relevantne kvalifikacije.

Na primjer, ako se prijavljujete za poziciju u računovodstvu, vaše bi odgovornosti mogle uključivati:

  • Brojanje i upravljanje zalihama
  • Naručivanje zaliha
  • Prijenos faktura inventara
  • Usklađivanje faktura
  • Komunikacija s prodavačima

Uz to, moguće je da se traže i soft skills:

  • Izuzetna točnost
  • Timski rad
  • Odgovornost
  • Organizacijske vještine

Zapošljavamo računovođu, prijavite se, žena sjedi za laptopom, ilustracija

Ove vam informacije govore koje profesionalne vještine trebate istaknuti u svom odgovoru. Uz gornji primjer, možete odgovoriti nešto poput:

Želim ovaj posao jer tražim priliku koja mi omogućuje da unaprijedim svoju spretnost s brojevima i oko za detalje. Osjećam da će mi ova pozicija omogućiti uspjeh jer mi moje komunikacijske vještine pomažu uspostaviti značajne odnose s dobavljačima, a moje iskustvo s računovodstvenim softverom omogućuje mi pouzdano upravljanje fakturama i bazama podataka o zalihama.

Odgovor s ključnim riječima iz opisa posla kao što je ovaj će prenijeti vaše motive za prijavu i vaše relevantne kvalifikacije.

Istražite tvrtku

Nakon što se temeljito pročitali opis posla i istražili relevantne i povezane informacije,  svakako se informirajte o tvrtki u kojoj se želite zaposliti. Ako stručnjaku za zapošljavanje pokažete da ste istražili tvrtku i sam poslovni model tvrtke, nedvojbeno pokazujete izniman interes. Male su šanse da će takav razgovor proći nezamijećeno.

Imamo nekoliko dobrih ideja za početak istraživanja tvrtke na čiji se natječaj prijavljujete. Prvo mjesto je očito – web stranica tvrtke. Započnite istraživanje sa stranicom “O nama”, pročitajte blogove, priopćenja za medije. Istražite poveznice na društvene mreže. Odvojite vrijeme za čitanje.

Nakon toga se bacite na medijsku pokrivenost. Moguće da su mediji pratili rad tvrtke, posebno kako je ona veća ili ima zapažene uspjehe. Pronađite najnovije vijesti i priopćenja, dobro ih proučite.

Treća ideja za istraživanje je pretraga osobnih mreža. Ovisno o profilu tvrtke, dobro bi bilo doći do osobnih poznanstava kako biste saznali više o kulturi tvrtke i unutarnjem funkcioniranju. Tvrtke u privatnom sektoru često nagrađuju proaktivnost.

Strukturirajte svoj odgovor

Nakon što ste istražili tvrtku i opis posla koji se odnosi na vaše iskustvo, sažmite i strukturirajte svoj odgovor. Premda možete zapisati svoj odgovor za vježbu, trebali biste biti spremni odgovoriti bez natuknica pred sobom. Zapamtite ključne točke vašeg odgovora. Možete ih isprobati i u komunikaciji s prijateljem ili članom obitelji. Vježbom se dolazi do savršenstva.

Za kvalitetniju pripremu odgovora, razmislite o ovim potpitanjima:

  • Kako će vam ova pozicija pomoći u napredovanju u karijeri?
  • Na koji je način pozicija usklađena s vašim budućim ciljevima?
  • Po čemu je ovaj posao jedinstven?
  • Što vas čini posebno dobrim za ovu tvrtku ili radnu poziciju?

Vaš bi odgovor trebao pokazati da ste odvojili vrijeme i temeljito pročitali opis posla i razmislili o tome odgovara li vam zaista pozicija sada i u budućnosti. Konačno, pokazuje da ste zainteresirani za tu konkretnu priliku za razliku od drugih sličnih pozicija. Dakle, pokažite svoju autentičnost, radišnost i spremnost na učenje.

Kemijska olovka, povećalo, kalkulator, tekst: info: podrska@zaposlise.hr

Završite odgovor pitanjem

Sjajan način da se istaknete od ostalih kandidata za posao je da svoj odgovor završite sličnim pitanjem za ispitivača. Završetak vašeg odgovora pitanjem stvara dvosmjerni dijalog, čineći intervju razgovorljivijim. Osim toga, pokazuje da ste voljni postavljati pitanja kada trebate više jasnoće. Što mislite o pitanju za ispitivača: “Zašto ste baš mene pozvali na ovaj razgovor”?

Primjeri odgovora 

Evo nekoliko primjera odgovora koji će vam pomoći da odgovorite na pitanje: “Zašto ste zainteresirani za ovaj natječaj za posao?”

Primjer 1:

Jedna stvar koja me stvarno oduševila u vezi s radnim mjestom bila je prilika za rad s velikom i globalnom bazom klijenata. Volim putovati i istraživati nove kulture. Međutim, nisam stvoren za nomadski način života! Ovaj bi mi posao omogućio da nastavim upoznavati ljude iz drugih kultura i učiti od njih, ali da se ne moram seliti na drugo mjesto svakih nekoliko tjedana. Uistinu dobitna kombinacija.

Primjer 2:

U svojoj trenutnoj ulozi učinio sam sve što sam mogao. To je mala tvrtka koja je stabilna, ali ne postoji način da napredujem ili proširim svoje radne dužnosti kako bih mogao naučiti više. Vjerujem u cjeloživotno učenje, rast i razvijanje. Budući da je vaša tvrtka veća, imat ću više dugoročnih prilika koje su u skladu s mojim planovima za karijeru. A ova radna pozicija za koju je raspisan natječaj za posao korak je naprijed za mene. Budući da nikada nisam upravljao s više od dva računa istovremeno, veselim se izazovima koji će ovaj posao donijeti.

Kako nikada ne smijete odgovoriti 

Dok odgovarate na pitanje “Zašto ste se prijavili na ovaj natječaj za posao?” morate ostati fokusirani na profesionalne aspekte tvrtke i samog radnog mjesta. Sama narav pitanja bi vas mogla potaknuti da krenete razgovarati o osobnim pogodnostima i benefitima koje možete dobiti. Zato je važna dobra priprema, kako ne biste upali u tu zamku. 

Tomislav je na stranici za potraživanje posla odgovorio na pitanje ovako:

Prijavio sam se za ovaj posao jer ne živim u gradu u kojem je sjedište tvrtke. Kako sama tvrtka nudi mogućnost rada od kuće, odlučio sam se prijaviti.

Takav odgovor će vrlo vjerojatno loše proći kod poslodavaca. Bolje bi bilo da se Tomislav u svom odgovoru fokusirao na kulturu tvrtke.

Drugi načini da ne odgovorite na pitanje su:

Stvarno, stvarno, stvarno trebam posao!

Moji roditelji/partner rekli su da se trebam prijaviti ovdje.

Mislim da ste stvarno super tvrtka i voljeli biste raditi ovdje.

Ne znam.

Društvene mreže, lajkovi, zaposlise.hr

Kada odgovarate na ovo pitanje o prijavi na natječaj za posao, važno je biti iskren. Takva energija se jednostavno osjeti. Uz to, važno je dobro se pripremiti.

Istraživanja o željenoj tvrtki, radnoj poziciji koja vas zanima, ali i temeljnim vrijednostima možete napraviti online, podatke potražiti na stručnim stranicama, kao što je Zaposlise.hr.

Dobro je raspitati se kod sadašnjih, ali i kod bivših zaposlenika. Različite odgovore nude i forumi. U svakom slučaju, prikupite što više informacija koje su vam potrebne za oblikovanje dobrog odgovora.

Ukratko, važno je biti autentičan, pokazati zainteresiranost za radno mjesto i za samu kulturu tvrtke.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju