Team building aktivnosti za remote zaposlenike

Team building aktivnosti za remote zaposlenike

Reading Time: 3 minute

Aktivnosti team buildinga veliki su dio svakog profesionalnog i prisnog poslovanja – čak i kada je u pitanju remote rad.

Aktivnosti team buildinga prijekopotrebni su stručnjacima koji rade na daljinu. Čak 50% zaposlenih radi u hibridnom i 30% u potpuno remote obliku rada. Zaposlenici koji rade od kuće sve češće prijavljuju osjećaj izoliranosti i osamljenosti.

Provedeno istraživanje pokazalo je da se kod zaposlenika u dobi od 18-34 godine javljaju problemi sa sklapanjem prijateljstava. Jednako tako, takva izoliranost sprječava izvorni oblik profesionalnih odnosa i javlja se potreba za promjenom.

Svaka tvrtka ima za zadatak poticati suradnju djelatnika i promicati osjećaj prihvaćenosti, umreženosti i međusobnog poštivanja. Pojedinci koji nisu u poziciji direktnog kontakta s kolegama mogu gubiti interpersonalnu notu i imati problema s pronalaskom vremena za druženje.

U tom slučaju poslodavac ili tvrtka u cijelosti ima za zadatak organizirati virtualne kanale povezivanja zaposlenika u manje skupine.

Postavlja se ključno pitanje – koje aktivnosti učiniti dostupnima za remote zaposlenike u svrhu smanjenja izoliranosti?

Stvaranje virtualne sobe za odmor

Zbog specifičnog tipa posla, zaposlenicima na daljinu često su uskraćeni jednostavni i svakodnevni razgovori vođeni u uredu koji isprva djeluju kao zanemariv dio svakodnevice.

Ipak, statistika pokazuje da upravo takvi razgovori, povremene upadice i komentari povezuju tim na posebnoj razini i kreiraju pozitivno radno okruženje.

Kako bi takvo radno okruženje bilo dostupno i remote radnicima, jedna od aktivnosti jest stvaranje virtualne sobe za odmor. Takva soba replicira radni prostor  i vrijeme pauze kada se remote radnici priključuju virtualnom prostoru u stanci za kavu ili čaj.

Zadatak voditelja tima jest poticati uporabu virtualnih prostora kako bi se remote radnici osjećali povezanima s kolegama, a kolege – kao da su remote radnici upravo s njima u prostoriji.

Povezivanje članova tima koji inače ne rade zajedno

Povezivanje članova poslovanja koji inače ne rade zajedno nova je razina integriranja i spajanja ugodnog s korisnim.

Čak i da koristite virtualnu sobu za odmor ili sastanke veoma je lako ostati utaban u stare puteve i ne istražiti kontakt s kolegama s kojima prethodno niste surađivali. Kako bi se suradnja i poznanstva potaknula, koristite aplikacije poput Slacka u kojima možete izvući timove s kojima ćete virtualno razgovarati i upoznati se.

Aplikacije poput Microsoft Teams odličan su izvor virtualne komunikcije i sklapanja novih prijateljstava. Na takav način aplikacija CoffeePals organizira redovita uparivanja s kolegama na dan i sat Vašeg dogovora.

Aktivnosti virtualnih radionica i tečajeva

Zasigurno poneki član tima ima zajedničke interese izvan posla s drugim članovima. Zbog rada na daljinu ponekad je nemoguće uočiti tko dijeli Vaše interese.

Ukoliko saznate da s nekim dijelite isti entuzijazam oko iste stvari, poduzmite neke od sljedećih koraka:

  • Otkrijte teme i radionice koje Vas zanimaju
  • Pokušajte saznati postoji li potencijal otvaranja virtualnih radionica
  • Osigurajte da su interesi sviju kolega pokriveni i nitko se ne osjeća isključenim.

Otkrivanje zajedničkih interesa s kolegama na radnom mjestu od privatne je i profesionalne koristi. Interesi koje dijelite s drugima smanjiti će Vaš osjećaj izoliranosti i ustupiti mjesto osjećaju pripadnosti. Poznanstva na radnom mjestu satkana od pozitivnih stavova i kolektivnih zanimacija naposljetku urađaju plodom i na poslovnom polju.

Istražite postoji li mogućnost otvaranja virtualnih radionica za kolektivne interese. Takvi su prostori rezervirani za dijeljenje strasti prema istim hobijima, razmjene iskustva i razvijanje koncepta cjeloživotnog učenja – jedni od drugih.

Naposljetku, držite na umu da svaki pojedini član tima mora biti uključen u radionicu / raspravu / razgovor. Ukoliko radite na smanjenju izoliranosti vlastitog rada, budite pažljivi i oko mindseta drugih kolega te stvarajte kolektivne utiske pripadnosti.

Želite raditi na daljinu, ujedno sklapajući dobre međuljudske odnose? Registrirajte se na Zaposlise.hr i pronađite načine kako remote posao učiniti – bližim!

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju