Incijative za angažiranje zaposlenika

Inicijative za angažiranje zaposlenika dio su šire sheme osmišljene kako bi pomogle razvoju zaposlenika. Inicijative za angažiranje obično uključuju strukturirane […]

Inicijative za angažiranje zaposlenika dio su šire sheme osmišljene kako bi pomogle razvoju zaposlenika.

Inicijative za angažiranje obično uključuju strukturirane puteve karijere koji pružaju priliku za razvitak te poticaje poput nagrada ili darovnih kartica u svrhu motiviranja zaposlenika.

Unatoč iznimnoj važnosti angažiranja zaposlenika, svega 20% stanovnika u cijelom svijetu je zapravo angažirano na svom radnom mjestu.

U današnjem modernom i ubrzanom svijetu sve je češće na snazi “rat za talente”.

Koncept “rata za talente” pokazuje da, u nedostatku vještina s kojima se tvrtke suočavaju, postaje sve izazovnije zadržati vrhunske talente unutar svog biznisa. Budući da više od jedne trećine radnika traži povremene poslove, tvrtke utrošavaju do čak 2,9 milijuna dolara u potrazi za zamjenskim radnicima.

 

Inicijative za angažiranje – pobjeda u ratu za talente

Učinkovita strategija inicijativa za zaposlenike rješenje je ovog problema. Angažiranost zaposlenika predstavlja emocionalnu predanost tvrtki. 

Takva angažiranost pretpostavlja odanos tvrtki za koju zaposlenici rade i u čijem je najboljem interesu održati kvalitetu poslovanja pod svaku cijenu. Takva vrsta povezanosti zaposlenika i tvrtke rezultira cjelokupnim uspjehom pri svakom poslovnom pothvatu i obostrano zadovoljstvo.

Kako izabrati inicijative za angažiranje zaposlenika?

Pri odabiru inicijativa efikasnih za uzajamnu uspješnost potrebno je uključiti strategije koje će u sebi imati i rekreacijsku, zabavnu notu.

Povezivanje tima različitim avanturama

Povezivanje članova tima kroz različite zajedničke aktivnosti na radnom mjestu donosi avanturistički duh.

Aktivnosti poput team buildinga, aktivnosti na otvorenom ili escape rooms izazova sjajan su način jačanja odnosa i povjerenja između članova. Ulijevanje osjećaja povjerenja rezultira novim prijateljstvima i suradnjom koju ne bi bilo moguće ostvariti suhoparnim, već utabanim tehnikama. Što kreativnije – to bolje!

Zabavne ideje za angažman zaposlenika mogu također uključivati:

  • Kuglanje
  • Karaoke
  • Stolni tenis
  • Triviu

 

 

Fleksibilni radni angažmani

 

Fleksibilnost na radnom mjestu od krucijalne je važnosti u balansu poslovnog i privatnog života.

Programi koji omogućuju nesvakidašnje prilike poput fleksibilnog radno vremena, remote posla ili skraćenog radnog tjedna uvelike pospješuju produktivnost radnika koji, zadovoljni balansom privatnog i poslovnog, lakše obavljaju poslovne obaveze.

Također, ne zaboravimo ključnu činjenicu – fleksibilni radni sati privlače vrhunske talente.

Istraživanja pokazuju da se 37% poslodavaca složilo da je fleksibilan rad ključan za privlačenje i zadržavanje osoblja.

Čak 95% poslodavaca prema Global WorkPlace Analyticsu primijetilo je povećanje stopa zadržavanja zaposlenika koji rade remotely.

 

Važnost zdravlja i wellnessa

 

Inicijative usmjerene na zdravlje i dobrobit zaposlenika uspješne su u unaprjeđivanju morala i produktivnosti radnika.

Kao dio progama angažmana zaposlenika savjetuje se:

  • Joga
  • Subvencionirano članstvo u teretani
  • Pažnja pri prehrani (alergije i prehrambena ograničenja)

 

Joga kao fizička i duhovna aktivnost u sklopu radnog mjesta doprinosi unutarnjem skladu pojedinca i otvorenijem mindsetu.

S druge strane, subvencioniranim članstvom u teretani potičete zaposlenike na rad na sebi i trud kojim pomjeraju vlastite granice.

Unutar radnog prostora potrebno je pobrinuti se da su zdravi zalogaji uvijek dostupni zaposlenicima. Na jednak je način potrebno obratiti pozornost na prehrambena ograničenja i potencijalne alergije.

Svaka od ranije navedenih inicijativa ima za konačni cilj jednu zajedničku komponentu – promicanje zajedništva i uspješnosti rada na korist i zadovoljstvo obiju strana. 

 

Smatrate da i Vaše idealno mjesto zaslužuje barem jednu kreativnu inicijativu? Registrirajte se na Zaposlise.hr i s nama pronađite poslodavce koji zaista mare za Vašu dobrobit!

Preuzmi aplikaciju