Kako pronaći posao kada niste sigurni što želite raditi?

Potraga za poslom veoma često može biti zastrašujuć i stresan posao. Veoma često se osobe na početku karijere dijele u […]

Potraga za poslom veoma često može biti zastrašujuć i stresan posao. Veoma često se osobe na početku karijere dijele u dvije kategorije. 

 

Potraga za poslom rezultira dvama velikim taborima.

Prva kategorija jest ona koja izbjegava pronalazak posla u cijelosti u svrhu izbjegavanja i stresa koji dolazi s pronalaskom odgovarajućeg radnog mjesta. Istraživanje je pokazalo da bi više od jedne trećine ispitanika odbilo radnu poziciju iz snova ukoliko bi se morali suočiti s velikim strahom, naprimjer strahom od javnog nastupa.

Druga kategorija jest ona koja “horda” poslove često mijenjajući radne pozicije. Oni imaju mindset “Ne znam što raditi, stoga se bacam u široku mrežu različitih polja “.

Nevezano želite li započeti vlastiti biznis ili samo pronaći svoje polje interesa u poslovanju, svakako obratite pozornost na nekoliko stvari u nastavku.

Potraga za poslom u domenama koje Vam odgovaraju

Ponekad je lakše pronaći posao u domenama koje Vam odgovaraju – teži dio posla jest pronaći te domene.

Odvojite dovoljno vremena za sebe za postavljanje nekoliko ključnih pitanja o Vašoj karijeri:

  • Must haves ” budućeg posla
  • Nice to haves ” budućeg posla
  • No ways ” budućeg posla

 

Must haves ” budućeg posla ili svojstva i uvjete koje Vaš budući posao mora imati ključna su okosnica Vaših poslovnih odluka. Jednom kad sastavite popis svih stvari koje su za Vas prijekopotrebne veća je šansa da ćete sami sebe usmjeriti na pravi put.

Nice to haves ” popis je sveg onog lijepog, no ne nužnog za Vaše prihvaćanje posla. Ovaj dio može biti važan, no ne čini krucijalnu razliku unutar poslovanja niti uništava priliku za isto.

No ways ” popis je koji odgovara svim karakteristikama posla koje za Vas nisu naprosto prihvatljive. Posjedovanje ovakvog popisa od izrazite je važnosti. U jednakoj mjeri u kojoj je važno znati što želimo, važno je znati i što ne želimo.

Prihvaćanje odbijenica

Prirodan tok zapošljavanja je dobiti odbijenicu. Ključna stavka ovog perioda jest ne obeshrabriti se, već naučiti sve načine na koji “poraz” može rezultirati uspjehom u konačnici.

Zadržite pozitivan mindset u tri koraka:

  • Zahvalite potencijalnom poslodavcu na interviewu i ukazanom vremenu
  • Držite vrata otvorena za nove prilike
  • Na odbijenicu odgovorite jednakom brzinom kojom biste dočekali pozitivnu vijest.

 

“Savršena prilika” ne postoji 

Mnogi budući radnici vjeruju u koncept “savršene prilike” ili “savršenog timinga”.

Iako se ponekad zvijezde zaista poslože na način da uspijete u poslu svojih snova, takvim se konceptima ne treba voditi. Jedino bitno vrijeme je sada i ovdje na isti način kao što savršenu priliku može predstavljati samo Vaš trud i angažman u potrazi sa poslom.

Ukoliko se vodimo pretpostavkom da ne postoji savršen posao kao takav, već svaka sjajna stvar također dolazi i sa svojim manama – koncept savršene prilike tek je jedan od mnogih koji buduće radnike drži u mjestu umjesto da ih motivira.

 

U potrazi ste za poslom i ne znate od kuda krenuti? Registrirajte se na Zaposlise.hr i pronađite poslodavce koji će cijeniti Vaš entuzijazam zahvaljujući našim sugestijama! 

 

Preuzmi aplikaciju