Rješavanje nesvjesne pristranosti na poslu

Nesvjesne pristranosti na poslu mogu biti uzrokom mnogih problema. Nesvjesne pristranosti, željeli mi to priznati ili ne, česta su pojava […]

Nesvjesne pristranosti na poslu mogu biti uzrokom mnogih problema.

Nesvjesne pristranosti, željeli mi to priznati ili ne, česta su pojava kojoj mnogi od nas podliježu. Zbog takvih predrasuda ljude, koji se ponašaju na isti način, tretiramo posve drugačije.

Studija iz 2017. godine Harvard Business Reviewa otkriva podatke o rodnoj pristranosti. Žene i muškarci na radnom mjestu ponašali su se gotovo jednako, a ipak bili tretirani posve drugačije.

Ukoliko nesvjesne pristranosti nisu držane pod kontrolom, tvrtke i poslovanja pod opasnošću su da takve predrasude direktno utječu na kvalitetu izvršenog posla i zaposlenike za koje su odgovorni.

Atributi radnika poput rase, spola, seksualne orijentacije, vjere i etničke pripadnosti atributi su koji moraju biti zaštićeni, a ne izloženi predrasudama.

Na putu ka stvaranju inkluzivnijeg radnog okruženja, razumijevanje i rješavanje nesvjesnih predrasuda bitni su koraci koje treba ostvariti.

Osposobljavanje vodstva za sprječavanje nesvjesne pristranosti

Voditelj poslovanja ili tvrtke ima za zadatak preuzeti glavnu ulogu i odgovornost pri sprješavanju pristranosti. Takvi proaktivni koraci kontroliraju i reguliraju kulturu pravednosti i inkluzivnosti.

  • Postavljanje tona
  • Stvaranje inkluzivne kulture
  • Rješavanje pristranosti na licu mjesta.

 

Ton kojim voditelj upravlja poslom i kontrolira sve što se u tvrtki događa treba biti koncizan i jasan. Voditelj poslovanja prvenstveno sam mora stajati za primjer i način ponašanja na poslu i oblikovanja istog kako bi smanjio diskriminirajuće ponašanje i promovirao pozitivnu i motivirajuću radnu atmosferu.

Lider tvrtke ili poslovanja ima zadatak poticati otvorene razgovore i raditi na obeshrabrivanju stereotipa koji se kreiraju na radnom mjestu. Neki od proaktivnih pristupa koje voditelj tvrtke može poduzeti su: diversifikacija vlastitog pristupa, dizajniranje upitnika za neutralno ispitivanje i uvođenje različitih moderatora u kvalitativne studije.

Rješavanjem pristranosti na licu mjesta voditelj poslovanja pokazuje inicijativu na djelu. Direktan i brz pristup efikasan je i promovira stav “nulte tolerancije” prema diskriminatornom ponašanju.

Jasni kriteriji prije donošenja odluka – izbjegavanje nesvjesnih pristranosti

Kako bi se izbjegle nepristrane predrasude na radnom mjestu, moraju postojati jasni kriteriji vrednovanja.

Takvi kriteriji moraju biti objektivni i za svakog zaposlenika vrijediti jednako.

Česta je pojava nesvjesne pristranosti pri zapošljavanju.

  • Nesvjesne predrasude – nenamjerne prosudbe na temelju društvenog stereotipa
  • Pristranost prema afinitetima – favoriziranje kandidata koji dijele slične osobine i interese
  • Pristranost potvrde – traženje informacija koje potvrđuju već postojeća uvjerenja o kandidatu
  • Halo efekt – tendencija pripisavanja povoljnih dojmova kandidatu na temelju jedne karakteristike.

 

 

Suočavajući se sve češće s predrasudama koje dijele ljude u tabore na radnim mjestima, tvrtke počinju prepoznavati vrijednost raznolike radne snage. Shvaćajući da će strategijama prihvaćanja različitosti doprinijeti promjenjivim tržišnim uvjetima i suočiti se s gospodarskom neizvjesnošću, tvrtke počinju zapošljavati različite talente i razvijati spomenute talente do maksimuma.

 

Tražite li posao u tvrtki koja zna navigirati predrasude na radnom mjestu? Registrirajte se na Zaposlise.hr i pronađite poslodavce koji su spremni zauzeti se za Vas i cijeniti Vašu jedinstvenost!

 

 

Preuzmi aplikaciju