Konflikti na radnom mjestu: kako ih riješiti?

Konflikti na radnom mjestu: kako ih riješiti?

Reading Time: 2 minute

Svako od nas je imao situacije na radnom mjestu koje jednostavno nije znao kako riješiti. Bilo to s teškim klijentima, zahtjevnim šefovima ili nerazumnim kolegama. Rješavanje konflikata je postalo pravo ‘umijeće’ koje je jednako važno u poslovnom svijetu kao i u privatnom.

Naravno, osobne karakteristike i temperament kolega može olakšati ili otežati cijelu stvar.

No radno mjesto nije isto kao privatna konfliktna situacija, naravno, na poslu morate imati ipak malo više strpljenja nego inače.

Jesu li konflikti zaista toliko loši?

Pozitivne stvari koje proizlaze iz konflikata:

  • Potiče novi način razmišljanja
  • Postavljanje pitanja – stvara nove ideje
  • Otvoreniji um zaposlenika
  • Sprječava stagnaciju

 

Koji su najčešći razlozi konflikata na radnom mjestu?

Prema Amy Gallo, eksperticom za komunikacije, radnom mjestu konflikti su najčešći zbog četiri razloga:

  • Statusa na radnom mjestu
  • Radnih zadataka
  • Procesa rada
  • Osobnih odnosa

 

Konflikti oko statusa na radnom mjestu se najčešće događaju kada nije jasno tko donosi odluku u problemu prema organizacijskoj hijerarhiji. Ili kada se neka osoba osjeća da bi trebali imati posljednju riječ.

Konflikti oko radnih zadataka se odnose na neslaganje oko cilja određenog projekta.

Konflikti oko procesa rada se odnosi na način kako se određeni radni zadatka odrađuje. Primjerice jedan zaposlenik će prije raditi kompromise s klijentima, dok će drugi zaposlenik više pregovarati na svoj dobitak.

Na kraju, konflikti oko osobnih odnosa kao jedan od najčešćih neslaganja na radnom mjestu. Ovdje se misli na osobna mišljenja ili netolerancije kolega na temelju vlastitih emocija i osuda.

Kakvi su to ‘produktivani’ konflikti?

Produktivni konflikt se smatra vrstom zdrave konfrontacije, što znači da zaposlenici izražavaju svoja mišljenja s ciljem kako bi došli do zajedničkog rješenja. Iako je to često teško jer emocionalna inteligencija zaposlenika uvelike ovisi o tome, vrlo je moguće uz efikasnog vođu tima.

Dakle, cilj produktivnog konflikta je: iako se možda svi ne slažemo, svačija ideja se sluša i poštuje.

Popularni brainstorming je odličan lijek za konflikte, svatko izražava svoje ideje i najčešće je finalna odluka svojevrstan ‘miks’ svih mišljenja i doprinosa zaposlenika.

Kako se ponašati kada osjećate da će vas netko ‘izbaciti iz takta’?

Uvijek budite uljudni i budite dobri slušači.

Ovo je možda najteže jer u situaciji konflikta porast hormona stresa nam otežava održati ‘hladnu glavu’. Vrlo je važno da u takvim situacijama na radnom mjestu ne dopustite svom temperamentu da prevlada. Način kako se nosite sa konfliktima u privatnom životu, će vrlo vjerojatno odrediti kako se nosite s konfliktima i na poslu.

1. Pazite na ton glasa

Ton glasa u konfliktu može odrediti kako će konflikt završiti. Ton i način na koji govorimo gradi povjerenje te definitivno pomaže u rješavanju ili izbjegavanju sukoba.

Kako kažu: 10% konflikata je u razlikama u mišljenju, ostalih 90% zbog povišenog tona glasa.“

2. Pitajte prava pitanja

Najčešće ljudi kod nesporazuma pitaju pitanja koja počinju za „zašto“. Na taj način ćete dobiti brojne odgovore i mišljenja druge osobe, no započinjanjem otvorenih pitanja sa „kako“ će vam dati veći uvid i činjenice koje trebate u konfliktu.

3. Pazite na svoje držanje

Govor tijela i kako se postavite prema drugima najčešće odredi kako će konflikt završiti. Izbjegavajte previše mrštenja lica ili mahanje ruku. Pokušajte imati što opušteniji izraz lica i govor tijela.

Kao generalni savjet – odvojite osobu od problema te gledajte na situaciju kao na skup okolnosti radije nego da pripisujete negativne osjećaje cijeloj osobi. Iako može biti istina da određeni kolega ima ‘teški temperament’, barem ćete sebi olakšati situaciju i ne nositi probleme kući nakon radnog vremena.

Više savjeta potražite na Zaposlise.hr blogu.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju