Natječaj za posao u poljoprivredi

Natječaj za posao u poljoprivredi

Reading Time: 5 minute

Natječaj za posao u poljoprivredi ovisi o sezoni. Često je velika potražnja za sezonskim radnicima i privremenim zaposlenjem.

No, nije rijetkost zaposliti se i na neodređeno. Poljoprivredni sektor pruža mnogo poslova za znanstvenike, poljoprivrednike, stručnjake za hranu.

Traženi su i stručnjaci za brigu o životinjama, ekolozi i stručnjaci za okoliš.

Ako ste ikada razmišljali o radu u poljoprivredi, nudimo neke osnovne informacije o ovoj struci.

Možete pročitati je li poljoprivreda dobar put u karijeri. Opisujemo prednosti rada u poljoprivredi i kako započeti svoju karijeru u toj grani.

Posao u poljoprivredi

Iako poljoprivredna karijera nije prikladna za svakoga, za mnoge je ipak dobar izbor.

Možete pročitati neke od glavnih razloga zašto je dobro pretražiti natječaje za posao u poljoprivredi:

Osjećaj ispunjenosti

Poljoprivrednici, stočari i drugi poljoprivredni stručnjaci rade jedne od najvažnijih posla u zemlji, ali i općenito. Nitko ne može živjeti bez hrane ipak.

Uz to, poljoprivrednici su često aktivni u ekologiji i zaštiti okoliša.

Rad u poljoprivredi daje ljudima priliku da rade vani svojim rukama i nauče više o prirodi i svijetu oko sebe. Također, daje nam odličnu priliku da živimo održiv život.

Uz to, rad u poljoprivredi može pomoći u očuvanju okoliša. Prijavite se na natječaje za posao u poljoprivredi. Osjećat ćete da radite dobro za svoju zajednicu.

Natječaj za posao, poljoprivreda

Izvor: Unsplash; Tema: Natječaj za posao, poljoprivreda

Velika potražnja za radnom snagom

Iako se broj radnih mjesta u nekim područjima poljoprivrede smanjuje, mnogi sektori nastavljaju rasti.

Potražnja za kandidatima za ova radna mjesta često je velika budući da nisu najpopularniji kod traženja posla.

Osim toga, sve veća urbanizacija uklanja potencijalne radnike iz ruralnih područja, zbog čega je manje vjerojatno da će raditi u poljoprivredi.

Mogli biste imati puno prilika za karijeru ako želite naučiti specijalizirane vještine potrebne za uzgoj hrane i životinja.

Širok izbor zanimanja

Poljoprivreda je ogromna industrija koja uključuje mnoge zasebne profesije. Neki poslovi osiguravaju izravan rad sa životinjama ili sadnju prehrambenih usjeva, dok drugi zahtijevaju više obrazovanja i obuke.

Ako ste zainteresirani za znanost, mogli biste raditi kao agronom ili prehrambeni tehnolog.

Ako ste zainteresirani za medicinu, mogli biste razmisliti o karijeri u veterinarskoj medicini. Bez obzira na vaše interese, vjerojatno ćete pronaći odgovarajući posao u poljoprivrednom sektoru.

Mario je poljoprivredni tehničar. Njegovo iskustvo je:

Poljoprivreda je najstarija ljudska djelatnost i nemoguće je zamisliti postojanje čovječanstva bez nje. U prijevodu, to znači da će u poljoprivredi uvijek biti posla, a svojim razvojem će se uvijek prilagođavati potrebama čovjeka!

Bavljenjem poljoprivredom možemo utjecati na očuvanje okoliša, a samim time i na zdravlje ljudi.

Natječaj za posao u poljoprivredi

Donosimo popis karijera u poljoprivredi koje možete istražiti.

1) Poljoprivrednik

Opis posla: Radnici na farmi obavljaju većinu poslova potrebnih za upravljanje farmom ili poljoprivrednim zemljištem.

Njihove dužnosti mogu uključivati ​​sadnju usjeva, gnojidbu polja, rukovanje teškim strojevima, popravak opreme, primjenu pesticida i herbicida, navodnjavanje usjeva, žetvu usjeva i pakiranje pošiljaka.

Poljoprivreda, polje

Izvor: Unsplash; Tema: Poljoprivreda, polje

Na životinjskim farmama radnici su odgovorni za hranjenje životinja i brigu o njima. Ova karijera ne zahtijeva fakultetsku diplomu, ali može zahtijevati specijaliziranu obuku.

2) Upravitelj farme

Opis posla: Upravitelji farmi nadziru svakodnevne operacije farmi usjeva i stoke. Iako nije uvijek potrebno, mnogi pojedinci imaju diplome iz poljoprivrede i srodnih područja.

Upravitelji farmi također zahtijevaju duboko razumijevanje najboljih praksi kako bi osigurali sigurnost i produktivnost.

Tipični zadaci za upravitelje poljoprivrednih gospodarstava uključuju nadgledanje sadnje, gnojidbe, kontrole štetočina, žetve i skladištenja.

Zatim optimizaciju poljoprivrednih procesa, kupnju opreme, zapošljavanje poljoprivrednika i sudjelovanje u svakodnevnim poslovima na farmi.

3) Uzgajivač

Opis posla: Uzgajivač je poljoprivredni stručnjak koji se bavi uzgojem biljaka. Mogu raditi u staklenicima ili malim farmama.

Njihove primarne odgovornosti uključuju sadnju i brigu o botaničkim proizvodima, obrezivanje i žetvu biljaka, održavanje alata i sustava za navodnjavanje, upravljanje inventarom i sprječavanje bolesti.

4) Prehrambeni tehničar

Opis posla: Prehrambeni tehnolozi su prehrambeni znanstvenici koji planiraju i nadziru proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Mogu imati široku paletu zadataka, uključujući osiguranje sigurnosti i higijene u proizvodnim pogonima, projektiranje procesa proizvodnje hrane.

Uz to, testiranje uzoraka hrane, razvoj novih prehrambenih proizvoda, prilagođavanje postojećih recepata, lociranje izvora hrane i praćenje aditiva.

Oni također osiguravaju da proizvođači hrane poštuju vladine propise, provode istraživanja i blisko surađuju s proizvođačima i zaposlenicima u tvornici.

5) Agronom/Inženjer agronomije

Opis posla: Agronomi su specijalizirani za tlo i njegov odnos s proizvodnjom hrane. Zahtijevaju duboko poznavanje strukture tla, plodnosti, botanike i metoda poljoprivredne proizvodnje.

Tipični zadaci ovih stručnjaka uključuju procjenu kvalitete sjemena i tla, procjenu produktivnosti farme.

Posao agronoma

Izvor: Unsplash; Tema: Posao agronoma

Uz to, uzimanje uzoraka tla, sjemena, biljaka i vode, davanje preporuka za poboljšanje proizvodnje i preporuku izvora sjemena.

Njihov glavni cilj je riješiti probleme plodnosti za poljoprivrednike i poboljšati proizvodnju usjeva.

Obrazovanje za inženjera agronomije je sljedeće:

Za obavljanje poslova inženjera agronomije, potrebno je završiti preddiplomski sveučilišni studij agroekologije ili poljoprivrede te jedan od sljedećih diplomskih sveučilišnih studija:

agrobiznis i ruralni razvitak; agroekologija, agroekonomika; ekološka poljoprivreda i agroturizam.

6) Mehaničar poljoprivredne mehanizacije

Opis posla: Mehaničari poljoprivredne mehanizacije popravljaju i održavaju tešku poljoprivrednu opremu.

Potrebna im je jedinstvena baza znanja o alatima i vozilima koje farmeri i stočari svakodnevno koriste.

Ova oprema uključuje traktore, sustave za navodnjavanje, kombajne, kombajne, plugove, sijačice, balirke i drljače.

Posao tehničara poljoprivredne opreme uključuje popravak ovih strojeva, ugradnju novih dijelova, provođenje rutinskog održavanja i dokumentiranje njihovih aktivnosti.

7) Veterinar

Opis posla: Veterinari se bave zdravljem i dobrobiti životinja. Oni igraju važnu ulogu u poljoprivrednoj industriji i neki veterinari specijalizirani su za rad sa životinjama poput konja, svinja, goveda, kokoši i ovaca.

Veterinari obavljaju preglede bolesnih i ozlijeđenih životinja, propisuju lijekove, provode operativne zahvate i pomažu pri porodu mladunčadi.

Kako započeti karijeru u poljoprivredi

Područje poljoprivrede uključuje veliki izbor karijera, od kojih svaka zahtijeva nešto drugačiji pristup. Iako je svaki put drugačiji, ovo su neki koraci koje možete poduzeti kako biste ušli u polje poljoprivrede:

Razmotrite svoje mogućnosti obrazovanja

Budući da poljoprivreda uključuje toliko mnogo smjerova karijere, ne postoji jedinstveni put obrazovanja za sve u industriji.

Na primjer, ako želite raditi na farmi kao uzgajivač ili poljoprivredni radnik, nema posebnih akademskih zahtjeva. Slično tome, možete postati tehničar poljoprivredne opreme nakon pohađanja tehničke škole, a ne fakulteta.

Poljoprivreda, krave

Izvor: Unsplash; Tema: Poljoprivreda, krave

Ako želite voditi farmu ili ranč, može vam pomoći diploma poljoprivrednih znanosti, ali iskustvo u poljoprivredi obično je dovoljno.

S druge strane, neki poslovi u poljoprivredi zahtijevaju opsežno obrazovanje.

Agronomi i prehrambeni tehnolozi trebaju znanstveno obrazovanje, uključujući diplomu prvostupnika, a ponekad i magisterija poljoprivrednih znanosti, prehrambenih znanosti ili srodnih područja.

Veterinari također prolaze dugi proces edukacije i moraju steći diplomu doktora veterinarske medicine. Ako želite raditi u agrobiznisu, poslovna diploma bi mogla biti od koristi, ali znanje o poljoprivredi je ključno.

Radno iskustvo

Ako posao koji ste odabrali ne zahtijeva fakultetsku diplomu, rad s poljoprivrednicima najbolji je način za pronalaženje novih prilika.

Na primjer, ako želite raditi kao upravitelj farme, pronađite farmu koji zapošljava i radite kao radnik nekoliko godina.

Upoznajte se s radom, ali i kolegama. Ako tražite specijaliziraniju poziciju, potražite natječaje za posao u poljoprivredi.

Obratite se jednoj od ovih tvrtki i provjerite ima li radnih mjesta koja odgovaraju vašem iskustvu i ciljevima.

Potražite oglase za posao koje nudi Zaposlise.hr.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju