Rad od kuće: izazov ili zadovoljstvo

Rad od kuće: izazov ili zadovoljstvo

Reading Time: 5 minute

Rad od kuće karakterizira prvenstveno fleksibilnost. No, ako ne postupate pravilo, taj luksuz se može vrlo lako pretvoriti u nezadovoljstvo. Imajući to na umu, donosimo vam neke bitne savjete za rad od kuće.

Dosta zaposlenika (a posebno šefova) vjeruje da je od rada od kuće izgubljena učinkovitost, nauštrb udobnosti.

Suzana Pongrac, voditeljica digitalnog marketinga u većoj tvrtki, objašnjava kako rad od kuće može pomoći povećati produktivnost tvrtke, ali i zadovoljstvo zaposlenika:

Moderna radna snaga, koja se uglavnom sastoji od milenijalaca, posebno nakon pandemije, ne želi biti vezana uz tradicionalne urede, na osam satno radno vrijeme. Očekuju fleksibilnost u pogledu radnog vremena i lokacije s koje rade. Osnaživanje vaših zaposlenika fleksibilnošću rada na daljinu može im pomoći da budu produktivniji i angažiraniji na poslu.

Mnogi bi također tvrdili da je intrinzična motivacija ključna kada radite od kuće kako biste učinkovito i na vrijeme izvršili zadatke. Kada radite od kuće, manja je vjerojatnost da ćete izaći iz svog doma i proći kroz tipičnu radnu rutinu.

Morate sami sebi postaviti granice kako biste slijedili dobro organiziranu rutinu i izbjegli komplikacije.

Pripremite se za radni dan

U kojoj odjeći vam je najudobnije raditi? Koja vam je omiljena odjeća kada radite na daljinu? Je li to pidžama? Ako da, uopće nam nije neobično.

No, to nije dobro. Morate se pripremiti za svoj posao kao i obično. Ležerne haljine ili pidžame su odlične, a pružaju vam udobnost i osjećaj slobode.

Ali obući trenirku možda vam neće pomoći da ostanete produktivni ako ih nosite neprekidno 48 sati. Iako nije potrebno odjenuti se formalno kao za posao, ali jednostavno presvlačenje će vam signalizirati da se probudite i bacite se na posao.

Naši su mozgovi povezani na takav način da se pri donošenju odluka oslanjaju na naše društvene i osobne poglede.

Kada se dotjerate za svoj posao, dajete mozgu razlog da to radite. To je poput prirodnog alarma koji vas može držati budnima tijekom dana.

Odijevanje uključuje sve zadatke vezane uz izgled — tuširanje, frizuru i minimalnu šminku. Ovi čimbenici čine da izgledate pristojno.

Osim toga, rad od kuće ne znači da vas ljudi ne mogu vidjeti. Od vas bi se moglo tražiti da se pojavite na video sastancima.

odijevanje i rad od kuće

Odaberite odgovarajući kućni ured

Što je najbolje kod rada od kuće? Najvjerojatnije, razina udobnosti koju možete dobiti radeći s bilo kojeg mjesta, poput dnevnog boravka ili spavaće sobe.

Ali znate li da ta udobnost može doći po cijenu gubitka produktivnosti, fokusa i ciljanih ciljeva?

Rad od kuće se može obavljati i s kauča. Ali s našim zbrkanim rasporedima spavanja, postaje jako teško usredotočiti se ili čak odoljeti zaspati.

Na taj način možete se ili prepustiti svojoj letargiji – što je vrlo demotivirajuće – ili odlučiti izaći iz privlačnosti vašeg tipičnog kućnog okruženja. Ovaj drugi izbor je ipak produktivniji.

Jer ako odlučite upaliti TV, pustiti film, ode koncentracija. Konstruktivnije i produktivnije je da si odaberete jedno mjesto za rad, poseban prostor samo za sebe.

Jer na kraju, koncentracija je ključ za učinkovite rezultate.

Koristite kvalitetnu tehnologiju

Koliko god volimo raditi vlastitim tempom, loša internetska veza ili zastarjeli sustav mogu biti frustrirajući.

Što se događa ako izgubite internetsku vezu ili vam se sustav sruši dok prisustvujete važnom sastanku?

To može biti vrlo neugodna situacija koja se loše odražava na vašu profesionalnost.

Dobra internetska povezanost ili radni sustav ključni su alati za rad od kuće. Zato dobro istražite kvalitetu mreže i sustav koji biste koristili. Odluku temeljite na specifikacijama, brzini i cijeni.

Pravila su prilično jednostavna.

  • Temeljito istražite usluge internetskih pružatelja
  • Zatražite preporuke od prijatelja i kolega
  • Uložite u pristupačan uređaj originalne marke tehnologije s dobrim karakteristikama
  • Provjerite ima li sustav najnoviju verziju procesora i operativnog sustava

Kao što vidite, nije teško. Samo je potrebno dobro se raspitati.

Tehnologija i kućni ured

Rad od kuće i radno vrijeme

Koliko često izgubite pojam o vremenu dok radite od kuće? Gotovo svaki dan, zar ne? Kada vam je um potpuno usredotočen na posao, možda niste svjesni protoka vremena.

Međutim, to je nezdrava praksa. Biti radoholičar je dobro, ali samo tijekom radnog vremena. Trebali biste pokušati ne pretjerati.

Dobra ravnoteža između poslovnog i privatnog života vrlo je važan faktor kada radite od kuće. Vaš osobni život je jednako važan kao i vaš profesionalni život.

Uvijek treba napraviti rutinu svojih radnih dana i radnog vremena, a ona mora biti pripremljena tako da je možete s lakoćom pratiti.

Možda ćete imati dane kada trebate dovršiti veliku količinu posla. U tom slučaju možete zatražiti produženje od svog upravitelja ili produžiti radno vrijeme za taj dan.

Ali ako to radite svakodnevno može biti štetno jer vas prekovremeni rad može opteretiti, i fizički i psihički.

Štetno je neumorno raditi svaki dan izvan radnog vremena i odustati od društvenog života. Fleksibilno radno vrijeme je ono što nam je svima potrebno.

To je najjednostavnije pravilo, ali ga je najteže slijediti.

  • Namjestite alarm na jedan sat prije radnog vremena.
  • Osvježite se i obavite sve što je potrebno prije nego što se smjestite u svoj radni prostor.
  • Prije nego što nastavite s poslom, postavite mjerač vremena za kraj vašeg radnog vremena.
  • Obavljajte svoje zadatke s punom predanošću.
  • Isključite prijenosno računalo čim se tajmer uključi.
  • Maknite se sa svog radnog mjesta i završite radni dan.

Kvalitetno jedite i dovoljno spavajte

Jedna od prednosti rada od kuće je slobodan pristup kuhinji. Čim dođe vrijeme pauze, krećete prema grickalicama. Međutim, dugoročno gledano, ova ideja nije baš dobra.

Do radite, morate jesti kvalitetno. Važno je uzimati hranu koja vam pomaže da bolje funkcionirate umjesto da vam crpi energiju.

  • Za ručak jedite obroke koji daju energiju – željezo (lisnato zeleno povrće), proteine ​​(riba, meso, jaja) i složene ugljikohidrate (mahunarke i cjelovite žitarice).
  • Uključite voće, orašaste plodove i bobičasto voće u svoju prehranu.
  • Važno je piti 7 do 8 čaša vode dnevno.

Kvalitetna prehrana i rad od kuće

Osim prehrane, dok radite od kuće važan je i vaš obrazac spavanja. Pravilan raspored spavanja je važan ako želite postići dobre rezultate. Održava vam glavu bistrom.

  • Idite u krevet u isto vrijeme
  • Pokušajte spavati minimalno 6 sati
  • Neka vam uđe u naviku takav stil života.

Dakle, sve što trebate je prava hrana za održavanje visoke energije i dobar san za pomlađivanje tijela i uma.

Dovoljno sna, tjelovježba, zdrava hrana, prijateljstvo i duševni mir su nužnost, a ne luksuz.

Jutarnja i večernja rutina

Ako spavate manje od 6 sati, možete se osjećati umorno i razdraženo. Nedostatak sna dovodi do gubitka koncentracije.

Dakle, kako ćete riješiti ovaj problem?

Napravite raspored spavanja. Čvrst i kvalitetan san je apsolutno nužan.

Također, meditacija vam može pomoći. Joga i meditacija u ranim jutarnjim satima uvijek su se pokazale konstruktivnima. Jača se fokus, poboljšava samosvijest i smanjuje razina stresa.

Evo nekoliko ideja koje možete uključiti u svoju jutarnju rutinu:

  • Probudite se jedan sat prije radnog vremena.
  • Osvježite se
  • Popijte čaj/kavu
  • Meditirajte 5-10 minuta

Isto tako, meditacijom možete i završiti radni dan. Nakon dugog radnog dana i tijelo i um su umorni i trebaju relaksaciju.

Kada van tajmer javi da je radno vrijeme gotovo, vi napravite sljedeće radnje:

  • Ustanite od radnog stola.
  • Popij malo vode
  • Umijte se
  • Meditirajte 5 minuta

Složite To-do listu

Što je točno?

Radi se o planeru s napisanim obavezama koje morate izvršiti.

Dok radite od kuće, možete pratiti svoju rutinu svaki dan. Praćenje liste vam omogućuje da shvatite kada ste produktivniji, a gdje gubite dragocjeno vrijeme.

Stvaranje popisa obaveza učinkovito će pratiti vaš napredak. Tada možete obavljati kritičnije zadatke u svojim produktivnim satima.

Popis možete oblikovati prema svojim željama. Kritični zadatak treba tretirati kao najveći prioritet i raditi na njemu što je prije moguće.

Dok ispunjavate jedan cilj za drugim, prekrižite ih s popisa, tako da jasno vidite napredak. Tako ćete se veseliti ispunjavanju ostalih obaveza.

Slično tome, planer ili kalendar je alat za odgovornost – za praćenje sastanaka, rokova i obveza. Podijelite planer sa svojim suradnicima. Neka i oni budu svjesni o vašim radnim zadacima.

Dali smo neke ideje za postizanje najboljih rezultata dok radite od kuće. Nadamo se da ćete ih iskoristiti. Uz to, registrirajte se na Zaposlise.hr.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju