Rad od kuće – istraživanje

Rad od kuće – istraživanje

Reading Time: 4 minute

Rad od kuće je naša svakodnevica i teško da će se to promijeniti. Prikupili smo nekoliko relevantnih svjetskih istraživanja na velikom broju ljudi. Željeli smo vidjeti što nam statistika kaže o održivosti ovog načina rada.

Iako je prije COVID-a samo 8% zaposlenika radilo od kuće puno radno vrijeme, taj se broj učetverostručio na 35% do svibnja 2020.

Dakle, što smo naučili iz ovog golemog eksperimenta u radu od kuće? Kako ovi uvidi u rad mogu oblikovati poslovnu budućnost?

Koji su problemi u radu od kuće, ali i koje su tajne uspješnog rada od kuće. Što zaposlenicima nedostaje. Slika izležavanja na plaži ili kauču s laptopom u ruci nije realnost.

U stvarnom životu, radnici koji rade od kuće imaju tendenciju da rade duže, uzimaju manje pauza i ostaju barem jednako produktivni kao što su bili u uredu.

Rad od kuće: spavanje, štednja novca i marljiviji rad

Oni koji rade od kuće efikasnije rasporede svoje vrijeme.

Gotovo polovica ispitanika (48%) izjavljuje da spava više, a 35% izjavljuje da koristi te dragocjene dodatne minute u danu za vježbanje. Oba načina su pametni potezi za povećanje produktivnosti, energije i zdravlja.

Otprilike jedna trećina provodi to dodatno vrijeme sa svojom djecom (35%) ili njima važnim osobama (33%). Radi se o vremenu koje nikako nisu mogli koristiti na taj način dok su radili u uredu.

50%

ispitanika je izjavilo da im nedostaje putovanje na posao, potpuno nevjerojatno i neočekivano

Kad smo već kod jutarnjih gužvi, tko bi rekao da će ljudi radije voziti auto nego se prošetati na posao? Zapravo, 50% anketiranih radnika iznenađeno je izjavilo da im stvarno nedostaje putovanje na posao.

Ovo je posebno zapanjujuće s obzirom na to da 95% izjavljuje da štedi novac na benzinu i 76% na parkingu. Uz to, tri četvrtine više ne kupuje doručak i kavu u pekari.

No, unatoč dodatnoj uštedi, radnici se usredotočuju na pogodnosti za putovanje na posao koje možda prije nisu primijetili.

47%

radnika smatra da bi više slušali vijesti da još uvijek putuju na posao.

Dvije trećine se slaže da im je putovanje na posao nudilo jasan prijelaz između kućnog i poslovnog života. Uz to, kako im je ta razlika i granica potrebna kako bi se sabrali i kvalitetnije radili.

Za vrijeme putovanja na posao bi slušali glazbu ili radio. No, manje od polovice pali radio dok radi od kuće.

Kao rezultat toga, 42% kaže da, bez vremena u autu dok putuju na posao, nisu u tijeku s vijestima. A gotovo polovica (47%) smatra da bi slušala više vijesti — i osjećala se spremnije glasati na izborima — da još uvijek putuju na posao.

To definitivno ne znači da zaposlenici koji rade od kuće samo sjede u krevetu s prijenosnim računalom. 90% njih ima namjenski prostor za rad, preuređeni dio stana za kućni ured.

Rad od kuće i plaćanje troškova

Rad od kuće i prehrana

Iako su se dinamika radnog dana promijenila, 73% ispitanika i dalje održava dnevnu rutinu. Tri četvrtine ispitanika uzima pauze za obroke.

Istraživanja pokazuju da zaposlenici koji rade od kuće više kuhaju i jedu uravnoteženije. Ne kupuju pekarske proizvode, jedu manje grickalica i brze hrane. Češće jedu voće i hranu na žlicu.

Društvena strana rada od kuće

Gotovo tri četvrtine zaposlenika (74%) kaže da rad od kuće otežava povezivanje s ljudima, a 68% kaže da je održavanje odnosa sa svojim menadžerom teže nego inače.

Ove statistike sugeriraju da su povremeni uredski razgovori  važniji nego što većina nas shvaća. Zapravo, mogli bi čak pomoći ljudima da bolje rade.

Ljudska strana posla ključna je za sreću zaposlenika: po prirodi smo društvena bića i lako se osjećamo odvojeno ili nepovezano s timovima. Ipak je važno održavati redovan društveni odnos s kolegama.

Nedostaju zabavne aktivnosti, poput pauze za kavu, šetnji i razgovora.

Izdvajanje vremena za zabavu također pomaže zaposlenicima da ostanu sretni i povezani, pa čak i sprječava  burnout što je prioritet, jer više od 60% radnika kaže da uzimaju manje pauza.

Podržavanje ovih društvenih veza temeljenih na radu poboljšava dobrobit, što zauzvrat čini ljude boljim radnicima.

No, sve u svemu, rad od kuće funkcionira

Kada se gleda široka slika, oko 80% radnika koji rade od kuće kažu da su se dobro prilagodili na rad. A 63& zaposlenika tvrdi da su se prilagodili čak puno lakše nego što su očekivali.

Nekome nedostaje putovanje na posao, nekome je drago da provode više vremena s djecom. A opet, postoje radnici koji se ne mogu koncentrirati na rad zbog svih obiteljski obaveza i distrakcija.

Obitelj i rad od kuće

Svejedno, zaposlenici su prilagodili svoje dnevne rutine kako bi zadovoljili potrebe trenutka – a njihov naporan rad se itekako vidi.

Vjerujemo da nije lako prilagoditi se tišini nakon što ste dugo vremena radili u uredu punom ljudi. No, s druge strane, ta tišina i mir vam daje više prostora za koncentraciju. Vrlo vjerojatno da rad od kuće ostavlja i prostora

za hobije ili rekreaciju.

Sve u svemu, rad od kuće dobro funkcionira. Zaposlenici su pronašli načine kako održati uspješne i produktivne timove. Važno je njegovati dobre odnose, javljati se, raditi video pozive. Ponekad se naći uživo.

Neophodno je poticati dobrobit  zaposlenika. Rad od kuće donosi i znatnu količinu stresa i tjeskobe. O takvim faktorima morate komunicirati s nadređenim. Ne garantiramo da će uvažiti vaše probleme.

No, sigurno ih neće uvažiti ako ne probate komunicirati. Dobar menadžment ipak brine o zdravlju svojih zaposlenika.

Kako bilo, jedno je sigurno – budućnost rada više nikada neće biti kao prije.

Bio posao koji možete raditi od kuće ili onaj s radnog mjesta, pogledajte poslove koje nudimo na Zaposlise.hr.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju