Proširite svoj profesionalni vokabular

Profesionalni vokabular snažan je alat poslovanja. Profesionalni vokabular podrazumijeva uporabu stručnih riječi i izraza koji se koriste na radnom mjestu […]

Profesionalni vokabular snažan je alat poslovanja.

Profesionalni vokabular podrazumijeva uporabu stručnih riječi i izraza koji se koriste na radnom mjestu u svrhu unaprjeđivanja posla i konkuriranja na tržištu.

Jezik je oduvijek prikazivao snažan alat čovjeka, spajajući ljude i zatvarajući prostor njihovim razlikama.

Vještine poslovnog jezika od velike su važnosti u modernom svijetu globalizacije i promjenama na tržištu. One omogućavaju prenošenje, dijeljenje i proširivanje ideja i vizija s kolegama s posla i transparentne prijedloge projekata poslodavcima.

Istraživanja Bersin and Associates-a pokazuju da tvrtke koje imaju način komuniciranja svojih strategija imaju 113 puta veću učinkovitost

Postavlja se ključno pitanje – koji su neki od načina kako savladati vokabular i osnažiti poslovanje?

Unaprijedite znanje – mini rječnikom

Kako biste izučili vještinu jezika i naučili profesionalne riječi i izraze, kreirajte svoj poslovni mini rječnik.

Neka Vam mala bilježnica posluži kao Vaš osobni rječnik poslovnih riječi i izraza. Kako bi Vaš plan bio efikasniji, a Vaša podjela izraza preglednija organizirajte mini rječnik po sektorima rada:

  • Financije
  • Tehnologija
  • Marketing
  • HR

 

Pri svakoj prilici kada se susretnete s novom riječi, upišite ju pod odgovarajući odjeljak. Kraj riječi možete nadodati i kratku definiciju za lakše pamćenje i primjer koji će Vam pomoći za razumijevanje nove fraze.

Pažljivo slušajte na poslovnim sastancima

Poslovni su sastanci vrelo profesionalnih riječi i fraza koje su Vam potrebne za razumijevanje i stručnost.

Teme na poslovnim sastancima jedinstvene su za svako poslovanje, no sastanci su slično strukturirani za sva područja. Zamislite poslovne sastanke kao satove tečaja na kojima direktno i u praksi učite gradivo. Osluškujte stil govora, obratite pozornost na Vama nepoznate fraze i uvijek sa sobom nosite svoj mini rječnik.

Vaša je primarna svrha učiti. Prije svakog sastanka budite upoznati s njegovom temom, osnovnim vokabularom i ključnim rječnikom.

Profesionalni vokabular i čitanje

Jedan od sjajnih načina učenja zasigurno je čitanje.

Čitanje značajno poboljšava Vaš vokabular i što više čitate, on postaje opsežniji. Jednako tako, ono utječe na konverzaciju, kognitivne sposobnosti i vještine razumijevanja onog izrečenog i neizrečenog.

Iskoristite svoju poziciju kao zaposlenik i svoju pažnju usmjerite na svaki pisani materijal, priručnik i online sadržaj koji promovira znanje vokabulara Vašeg područja.

Pronađite članke čija je tematika nalik onoj koja je diskutirana na sastancima tima i radite na razumijevanju teksta.

Povećanje Vašeg profesionalnog vokabulara projekt je koji zahtijeva kontinuirani rad.

Osim navedenih savjeta, profesionalnu komunikaciju moguće je brusiti i sljedećim potezima.

  • Pohađanje tečaja poslovnog pisanja
  • Investiranje u set poslovnih kartica za učenje izraza
  • Uporaba poslovnog vokabulara u svakodnevnim razgovorima.

 

Radite na proširivanju vokabulara u svrhu zapošljavanja? Registrirajte se na Zaposlise.hr i dopustite da Vas savjetujemo kako izbrusiti ove vještine! 

 

 

 

 

Preuzmi aplikaciju