Natječaj za posao je prvi korak do zaposlenja

Natječaj za posao je prvi korak do zaposlenja

Reading Time: 4 minute

Tražite li novi posao? Ili se ponovno uključujete u svijet rada, nakon određene stanke?

Kako bilo, javljanje na natječaj za posao je pred vama. Sam proces zapošljavanja je izazovan i onima koji traže posao i poslodavcima.

Međutim, ako se usredotočite na nekoliko ključnih područja, možete povećati svoje šanse za brzo zapošljavanje na poziciji koju želite.

U ovom članku dijelimo neke ideje koje možete slijediti od same prijave za posao, pa do zaposlenja. Uključujući traženje posla, pisanje životopisa, pisanje molbi za posao i obavljanje intervjua.

Natječaj za posao: Naše ideje za brzo zapošljavanje

Ove vam ideje mogu pomoći da se brzo zaposlite:

Posjetite sajam poslova

Sastanak s potencijalnim poslodavcima može vam pomoći da brže dođete do posla. Odvojite malo svog vremena i ostavite dobar dojam. Bilo da to činite virtualno ili na sajmu poslova uživo, neka potencijalni poslodavac vidi kakav ste kandidat.

Osobno poznanstvo vam može pomoći da brže prođete kroz proces prijave.

Tvrtka je otvorila više radnih mjesta

Većina online oglasnika za posao omogućuju pregled svih pozicija koje je objavila neka tvrtka. Objavljene oglase možete pogledati i kod nas na Zaposlise.hr.

Na primjer,  tvrtka koja vam se sviđa zapošljava na više pozicija koje odgovaraju vašem iskustvu, obrazovanju i vještinama.

Prijavite se za posao koji najbolje odgovara vašim kvalifikacijama, ali u molbi za posao također navedite svoju spremnost da radite i na drugim radnim mjestima.

Ako tvrtka zna da ste fleksibilni,  možda ćete imati bolje šanse da se zaposlite.

Natječaj za posao, copywriter

Kontaktirajte svoje veze (umrežavanje): važno pri natječaju za posao

Nikada ne znate odakle vam može doći prilika za novi posao. Budite otvoreni za raspravu o svojoj potrazi s prijateljima i profesionalnim vezama izvan vašeg radnog mjesta.

Posjećujte dobrotvorne i društvene događaje kako biste uspostavili nove veze.

Prijavite se na natječaje za posao za koje ste uistinu kvalificirani

Želite posao što prije i prijavljujete se na sve žive oglase. Međutim, kako budete napredovali u procesu zapošljavanja, moglo bi postati jasno da su vaše vještine prikladnije za drugu poziciju.

Kada odvojite vrijeme za pronalaženje vrhunskih poslova koji najviše odgovaraju vašim kvalifikacijama, veća je vjerojatnost da ćete vidjeti rezultate.

Prihvatite posao koji nije idealan za vas, za početak

Kada pronađete industriju u kojoj želite raditi ili tvrtku za koju biste željeli raditi, možda ćete morati napraviti kompromis.  Moguće da je to posao koji zadovoljava vaše kvalifikacije, ali nije vaš prvi izbor.

Smatrajte to načinom da dobijete iskustvo koje će vam pomoći da dođete do željenog položaja u tvrtki.

Prijavite se za internu poziciju u tvrtki

Mnoge tvrtke interno zapošljavaju na nove pozicije. Budući da već poznajete kulturu svoje tvrtke i imate iskustva, možete brzo postati najbolji odabir umjesto novog zaposlenika izvana.

Cjelokupni je proces brži s internim zapošljavanjem jer nema potrebe za tradicionalnom integracijom.

Angažirajte posrednika za zapošljavanje (regruter)

Posrednik za zapošljavanje (regruter) može brzo pronaći poslove koji odgovaraju vašim vještinama i zakazati vam razgovore s potencijalnim poslodavcima.

Proces počinje inicijalnim razgovorom. Regruteru objasnite svoje kvalifikacije, a on dovrši proces traženja posla umjesto vas. Imajte na umu da ne biste trebali plaćati regrutera. Tvrtka ih plaća kada vas zaposli.

Tražite posao? Content mananger
Napišite odličnu molbu za posao

Dobro napisana molba za posao je vrlo važna i može vas istaknuti među ostalim kandidatima. Kandidati prvog izbora obično idu na razgovor prije ostalih kandidata i vjerojatnije je da će nastaviti dalje u procesu zapošljavanja.

Neka vaše pismo bude privlačno i organizirano s izjavama koje objašnjavaju zašto ste vi najbolji za posao. Ukratko navedite svoje vještine i objasnite zašto želite raditi za tvrtku.

Od natječaja za posao do uspješnog intervjua

Pokažite samopouzdanje održavajući kontakt očima i dobro držanje dok koristite prirodne geste ruku i izraze lica. Dokažite da ste najbolja osoba za posao.

Razgovarajte otvoreno o konkretnim slučajevima kojima ste pomogli u razvoju tvrtke.

Tibor iz Osijeka je osmislio odličan projekt:

Za svoju bivšu firmu sam osmislio projekt koji nam je donio tadašnjih 400 000 kuna godišnje. Kada sam na natječaju za posao spomenuo korist tog projekta, ali i konkretne brojke, poslodavac se definitivno odlučio za mene.

Natječaj za posao: prihvatite honoraran angažman u tvrtki

Najbrži način da se zaposlite može biti da prihvatite privremeni posao ili posao s nepunim radnim vremenom dok ne pronađete stalni ili stalni posao.

Mnoge industrije trebaju sezonsku pomoć koja se može pretvoriti u redovnu poziciju. Tvrtke također koriste agencije za privremeno zapošljavanje kako bi isprobale kandidate za posao prije nego što ih zaposle na puno radno vrijeme.

Honoraran posao, natječaj za posao

Ideje za životopis

Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da sastavite kvalitetan, profesionalan životopis:

  • Napišite dobar sažetak. Neka daje pregled vašeg iskustva i kvalifikacija. Nemojte zaboraviti i na vještine.
  • Linkajte svoj online portelj uz životopis. Ovo je osobito važno ako radite u području poput grafičkog dizajna ili drugih kreativnih umjetnosti kako biste mogli pokazati primjere svog rada.
  • Životopis mora biti kratak. Neka sve stane na jednu stranicu. Svaki odlomak treba imati tri do četiri točke relevantne za posao.

Ideje za pisanje molbe za posao

  • Podijelite svoje snage i najrelevantnije kvalifikacije u jednoj do dvije rečenice koje su slične ali ne i iste kao one u sažetku vašeg životopisa.
  • Pokažite svoj karakter. Molba za posao je pismo u kojem možete opisati svoju snažnu motivaciju za posao.
  • .Pokažite svoj entuzijazam za posao. Neka se jasno vidi da volite raditi u ovom području i da želite tu poziciju.
  • Povežite svoje vještine s poslom. Koristite ključne riječi iz svog životopisa koje odgovaraju opisu posla.

Kako rasturiti razgovor za posao

Čestitamo ako ste od natječaja za posao dogurali do razgovora za posao!

Za razgovor se pripremite ovako:

  • Dođite ranije. Tako možete u miru pregledati svoja pitanja i bilješke. Imat ćete vremena i za udah-izdah metodu.
  • Obratite pažnju na govor tijela. Neverbalni znakovi, kao što su kontakt očima, držanje i geste, pomažu uspostaviti vaše komunikacijske sposobnosti.
  • Prikladno se odjenite. Za intervju se očekuje profesionalna odjeća osim ako situacija ne zahtijeva nešto drugo. Poslovna odjeća jednobojnih, neutralnih boja vaš je najbolji izbor.
  • Pripremite svoja pitanja za poslodavca.
  • Obavezno zahvalite ispitivaču na njihovom vremenu. Takva gesta ostavlja jak dojam.

Dug je put od natječaja za posao do zaposlenja. No, i to je za ljude. Vi to možete! Registrirajte se na Zaposlise.hr i provjerite ponudu poslova.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju