Najčešće greške prilikom traženja posla i kako ih izbjeći

Najčešće greške prilikom traženja posla i kako ih izbjeći

Reading Time: 2 minute

Kažu da je pronalazak novog posla jedno od stresnijih životnih situacija. Svi smo barem jednom prošli kroz sljedeći scenarij; s pažnjom uređujete svoj životopis, ulažete sate u pisanje motivacijskog pisma, s nestrpljenjem šaljete svoju prijavu na oglas, ali onda…odgovora nema.

To je trenutak kada mnogi kandidati osjećaju frustraciju i nemoć.

No, važno je znati da iako traženje posla može biti izazovno i stresno iskustvo za mnoge, neke od tih poteškoća proizlaze iz čestih grešaka koje činimo.

U ovom članku ćemo razmotriti najčešće pogreške prilikom traženja posla i pružiti vam korisne smjernice kako biste se bolje nosili s izazovima i povećali svoje šanse za uspjeh u procesu traženja posla.

Najčešće greške koje radite kada tražite posao

  1. Nemate jasan cilj

Jedna od najvećih pogrešaka je traženje posla bez jasnog cilja. Ako niste sigurni što želite i gdje želite biti u svojoj karijeri u budućnosti, kako ćete pronaći idealan posao za sebe?

Prije nego što počnete slati prijave na oglase, razmislite o svojim profesionalnim ciljevima.

Postavite si pitanja poput:

Što želim postići?

Koje industrije me zanimaju?

Na kakvom radnom mjestu se vidim u budućnosti?

Definiranje jasnog cilja pomoći će vam usmjeriti napore kako bi ciljano tražili poslove koji odgovaraju vašim ambicijama i interesima.

  1. Zaboravljate na umrežavanje (networking)

Umrežavanje je ključno prilikom traženja posla. Još zvano i networking, predstavlja proces uspostavljanja i održavanja veza i kontakata s drugim osobama ili organizacijama u svrhu razmjene informacija, iskustava i resursa.

Ova praksa često ima za cilj izgraditi korisne i profesionalne veze koje mogu pomoći u različitim aspektima života, uključujući poslovne prilike, karijeru, razmjenu ideja, učenje od drugih i društveno povezivanje.

Neke od najboljih prilika za posao dolaze iz veza i kontakata koje ostvarujete. Fokusirati se isključivo na online prijave i zanemariti stvarne kontakte predstavlja propuštanje vrijednih prilika. Uz pažljivo izgrađenu mrežu kontakata, otvarate vrata prilikama koje možda nikada ne biste pronašli putem tradicionalnog procesa zapošljavanja.

  1. Ne istražujete tvrtke za koje se prijavljujete

Mnogi kandidati šalju prijave bez adekvatnog istraživanja tvrtke kod koje žele raditi. Nedovoljno poznavanje tvrtke može vas nepripremljene staviti u neugodan položaj tijekom razgovora za posao.

Temeljito istraživanje tvrtke, njenih vrijednosti, kulture i poslovnog modela pomoći će vam bolje razumjeti što očekuju od zaposlenika i kako se možete uklopiti.

  1. Slanje generičkih životopisa i zamolbi

Jedna od najčešćih pogrešaka koju kandidati čine je slanje monotonih životopisa i zamolbi na sve pozicije koje ih zanimaju. Prilagodite svoje prijave za svaku konkretnu poziciju kako biste istaknuli samo vještine i iskustvo relevantne za tu ulogu.

Kako bi istaknuli svoju kreativnost i profesionalni izgled životopisa, imate na raspolaganju mnoge besplatne online alate za izradu atraktivnih životopisa.

Ako se borite s izradom životopisa i želite olakšati taj proces, isprobajte Zaposlise.hr, platformu koja na temelju vaših korisničkih podataka automatski generira profesionalni životopis bez potrebe za zamolbama.

  1. Ignoriranje online prisutnosti

Vaša online prisutnost igra značajnu ulogu u procesu zapošljavanja. Poslodavci često provjeravaju društvene mreže i profesionalne profile kako bi stekli bolji uvid o kandidatima. Održavajte svoje profile ažurnima, prikažite svoje profesionalne uspjehe i interese te pazite na to što dijelite online.

Jednostavna aplikacija za brže zapošljavanje

Traženje posla može biti izazovno, ali izbjegavanje ovih uobičajenih grešaka može povećati vaše šanse za uspjeh.

Postavljanje jasnih ciljeva, aktivno umrežavanje i temeljito istraživanje poslodavaca ključni su koraci prema ostvarivanju vaših karijernih ciljeva.

Ukoliko su vam tradicionalni načini zapošljavanja izvor stresa, Zaposlise.hr predstavlja inovativno rješenje. Ova platforma eliminira potrebu za dosadašnjim prijavama putem zamolbi i zamjenjuje ih live chatom s poslodavcima. Dodatno, automatski generira vaš životopis, nudi transparentne oglase za poslove i pruža mnoge druge pogodnosti.

Isprobaj Zaposlise.hr aplikaciju i uvjeri se.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju