Ekstroverti vs. introverti na radnom mjestu

Ekstroverti vs. introverti na radnom mjestu

Reading Time: 3 minute

Jeste li se ikad pitali koliko vas vaša osobnost čini uspješnim na radnom mjestu?

Na poslu će uvijek biti kolega koji prvi dignu ruku da odgovore na postavljeno pitanje, a i onih koji preferiraju slušati dok ostali diskutiraju. Kolega koji žele prvo razmisliti o problemu ili suradnika koji iz sebe žele ‘izbaciti’ svaku svoju misao.

Različite osobnosti zaposlenika su uvijek bili veliki izazov za sve menadžere. Prilagođavanje stila vođenja prema osobnostima zaposlenika kako bi motivirali zaposlenike raznih karaktera i osobnosti je odlika dobrog menadžera.

Koja je osobnost uspješnija na poslu?

Bili vi ekstrovert, introvert ili nešto između, imate svoju jedinstvenu vrijednost koju pružate kao zaposlenici. Urođena osobnost može vam dati prednosti u nekim područjima, ali zapravo svaka vještina na radnom mjestu se može naučiti ili usavršiti.

Već znate da na radnom mjestu ima svakakvih kolega. Onih koji puno pričaju i vole biti u pozornosti ili pak onih zatvorenog karaktera koji se vole družiti ‘1 na 1’.

Ekstrovertiranost i introvertiranost se odnosi na činjenicu odakle osoba crpi energiju. Razlika između ekstroverta i introverta je u tome što ekstroverti dobivaju energiju kroz socijalizaciju, dok introverti ‘pune svoje baterije’ kada su sami ili u manjim grupama ljudi.

Dostupna su brojna istraživanja i kvizovi kojima možete dokučiti jeste li ekstrovert, introvert ili pak nešto između što se naziva i ambivert.

Mit je da su ekstroverti uvijek izvršni direktori i poduzetnici. Primjerice poznati poduzetnici i investitori Warren Buffet, Bill Gates i Steve Wozniak su introverti.

No, ne znači uvijek da su introverti sramežljivi, a ekstroverti otvoreni. Ekstrovertizam i introvertizam samo govori kako osoba ‘puni svoje baterije’ to jest na koji način dobiva mentalnu energiju.

Kakvi su ekstroverti kako zaposlenici?

Sljedeće osobine su samo generalizacija ekstrovertirane osobe, koje načelno opisuju način funkcioniranja ekstrovertiranih zaposlenika.

Prednosti ekstroverta

  • Lako formiraju prijateljstva na radnom mjestu
  • Vole veliku dinamiku i timski rad
  • Preferiraju timski rad
  • Izravni su i karizmatični
  • Vole preuzeti vodstvo

 

Mane ekstroverta

  • Mogu imati manjak samostalnosti
  • Žele konstantno odobrenje od drugih
  • Ne vole samostalan rad
  • Mogu biti previše intenzivni
  • Lošije vještine slušanja

 

Kakvi su introverti kao zaposlenici?

Introverti kao i ekstroverti imaju neke generalne osobnosti koje ih opisuju kao zaposlenike.

Prednosti introverta

  • Nemaju konstantu potrebu za odobravanjem
  • Precizni su i paze na detalje
  • Lako se fokusiraju
  • Samostalni su
  • Izvrsno slušaju

 

Slabosti introverta

  • Preferiraju samostalan rad
  • Mogu se osjećati nelagodno u velikim grupama ljudi
  • Više cijene svoje odluke nego mišljenja drugih
  • Mogu biti rezervirani u socijalnim situacijama
  • Pouzdani i oprezni

 

Što žele introverti, a što ekstroverti?

Kako su introverti skloniji samostalnijem radu, a ekstroverti radom u skupinama, svako od njih ima svoje specifične potrebe.

Potrebe ekstrovertiranih zaposlenika

Za ekstrovertirane zaposlenike je važno da njihovi zadaci budu dinamični i uzbudljivi. Budući da se lako osjećaju usamljeno i uživaju u čestim promjenama, njihov karakter je stvoren za ‘žongliranje’ više projekta odjednom.

Važno im je da nadređeni pohvale njihov entuzijazam i rad te žele iznositi svoje ideje u suradnji s drugima (brainstorming).

Lakše im je formulirati svoje misli kroz govor. Za razliku od introverta koji se najčešće vole izražavati pismeno. Ekstroverti uživaju dijeliti svoje ideje s drugima kako bi stekli trenutnu povratnu informaciju.

Kako se ponašati prema introvertiranim zaposlenicima

Za introverte je važno da menadžeri redovito s njima rade sastanke 1 na 1 gdje će im biti ugodnije iznositi svoje ideje i misli. Stvaranje okružja gdje se osjećaju ugodno je vrlo važno za njih.

Kod izrade projekta važno im je da imaju kratkog vremena za razmišljanje te preferiraju imati jasno definirane rokove. Također za njih je važno da imaju svoj osobni prostor kojeg će ostali kolege poštivati.

Ekstroverti i introverti imaju svoje prednosti. No, lako je uspoređivati prednosti i mane svake osobnosti, pogotovo na radnom mjestu.

Bez obzira u koji spektar ekstrovertiranosti spadaju, svaki zaposlenik ima svoje prednosti i mane. Ono što je važno da ne dopustite da vas mane sputavaju. Svaki menadžer se može složiti s činjenicom da različiti zaposlenici koji zajedno rade prema jednom cilju su pun pogodak za svako poduzeće.

Ne postoji bolja ili lošija osobnost na radnom mjestu. Svaka osoba ima jače i slabije strane. Cilj svakog menadžera je naučiti kako najbolje raditi s ljudima različitih razina ekstrovertiranosti kako bi iskoristili njihov maksimalni potencijal.

Saznajte više novosti kako unaprijediti karijeru u Zaposlise.hr blogu.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju