Freelancer poslovi: izađite iz ‘utrke štakora’

Freelancer poslovi: izađite iz ‘utrke štakora’

Reading Time: 2 minute

Naime, rat race iliti utrka štakora odnosi se na konstantnu potjeru za karijernim uspjehom, karakteriziranu dugim radnim satima i osjećajem zarobljenosti na radnom mjestu.

Kako freelanceri pokušavaju izaći iz ‘utrke štakora’ i osloboditi se monotonog ciklusa tradicionalnih poslova, pročitajte u nastavku.

Tko je freelancer?

Freelancer je samozaposlena osoba koja samostalno pronalazi i odrađuje poslove.

Da, slično kao poduzetnik, no freelancer ne mora nužno biti vlasnik određene tvrtke.

Kada pomislite na riječ freelancer, vrlo vjerojatno vam padaju na pamet software developeri i web dizajneri. No, pojavom trenda remote rada opseg freelance poslova se znatno proširio.

FlexJobs survey ističe kako je 62% ispitanika kaže da je fleksibilnost snažan motivator za odabir freelance poslova.

Dakle, freelancer ne ovisi o tvrtki koja mu isplaćuje sva davanja i doprinose, već samostalno upravlja svojim financijskim aspektima kao samozaposlena osoba.

Ove promjene u preferencijama posloprimaca naglašavaju važnost prilagodbe radnih modela i stvaranja okruženja koje podržava fleksibilnost kako bi tvrtke mogle privući i zadržati talente iz mlađih generacija.

Kako postati freelancer?

  1. Odaberite svoju nišu: definirajte područje koje se podudara s vašim interesima i ciljnom publikom.
  2. Ovladajte društvenim mrežama: budite aktivni na relevantnim platformama i koristite ih kao svoj alat za komunikaciju, promociju i izgradnju zajednice svojih pratitelja.
  3. Iznenadite svojom kreativnošću: budite dosljedni u objavljivanju i prilagodite se preferencijama i trendovima vaših pratitelja.
  4. Održavajte angažman s publikom: aktivno se uključujte u komentare, poruke i rasprave sa svojim pratiteljima. Izgradite odnos povjerenja, odgovarajte na pitanja i pružajte vrijednost koja će ih zadržati uz vas.
  5. Prilagođavajte se potrebama vaše publike: neprestano pratite povratne informacije, analizirajte statistiku i prilagođavajte svoj sadržaj prema preferencijama i potrebama svoje publike. Uvijek budite otvoreni za nova saznanja i prilagodbe.

Kao što smo spomenuli, sloboda je jedan od glavnih razloga zašto ljudi žele biti freelanceri.

Mlađe generacije najviše cijene fleksibilnost jer im omogućava da sami upravljaju svojim radnim rasporedom, rade iz udobnosti vlastitog doma ili bilo kojeg mjesta koje im odgovara te iskoriste prednosti tehnologije za suradnju na daljinu.

Kako freelanceri pronalaze poslove?

Freelanceri najčešće koriste platforme poput Fiverra, Freelancera, Upworka, Toptala, DesignCrowda… No, freelanceri ne moraju koristiti platforme kako bi pronalazili projekte.

Izravan kontakt preko društvenih mreža i word of mouth su taktike koje pronalaze vrijedne klijente.

Koji su poslovi pogodni za freelance?

  • Web development
  • Grafički dizajn
  • Virtualni asistent
  • Copywriting
  • Računovodstvo

 

Je li freelance popularan u Hrvatskoj?

Freelancing je stekao popularnost diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatsko freelance tržište je u stalnom porastu. Dodatno je potaknuto povećanom digitalizacijom te sve većom popularnošću gig ekonomije.

Gig ekonomija je karakterizirana kratkoročnim i fleksibilnim radnim aranžmanima, uključujući privremene ili projektno usmjerene poslove.

Mnogi stručnjaci u Hrvatskoj, posebice u područjima kao što su IT, dizajn, pisanje, marketing i savjetovanje, prihvatili su freelancing kao održivu opciju karijere.

Prednosti freelance poslova

  • Sloboda u odabiru projekata te samostalno određivanje cijena rada
  • Samoupravljanje vremenom i remote rad
  • Fleksibilnost i autonomija
  • Raznolikost u projektima
  • Potencijalno veći prihodi te osobni razvoj

 

Mane freelance poslova

  • Nekonzistentni prihodi
  • Manjak sigurnosti posla
  • Veća odgovornost
  • Osjećaj usamljenosti

 

Freelancing je transformirao tradicionalni radni prostor, pružajući pojedincima slobodu da biraju projekte, rade s bilo kojeg mjesta i prihvate fleksibilni način života.

Rast digitalnih platformi i alata za udaljenu suradnju omogućio je freelancerima povezivanje s klijentima diljem svijeta, proširenje njihovih mreža i uspjeh u dinamičnom i neprestano razvijajućoj gig ekonomiji.

Pročitaj više o trendovima na tržištu rada na Zaposlise.hr blogu.

Registriraj se na Zaposlise.hr, ispuni svoj profil i svajpaj kroz transaprentne oglase.

Ne traži posao. Neka posao nađe tebe !

Reci nam koje poslove voliš i pusti nama da ti pronađemo posao po tvom ukusu.

Registriraj se ->

Preuzmi aplikaciju